Suntem responsabili de ce suntem și avem.

Cât de responsabil te simți ? Pentru ce sau pentru cine crezi că ești responsabil ?

A nu se confunda responsabilitatea cu angajamentul. Responsabilitatea este asumarea și răspunderea pentru faptele făcute, a accepta și a suporta consecințele, și angajamentul este un legământ, este ca o promisiune, un pact în a realiza ceva.

Deci, cum te simți ? Responsabil sau în angajament de a face ceva ?

Observă cât loc ocupă în viața ta responsabilitatea și angajamentul. Omul se simte responsabil pentru tot ce se întâmpla în viața lui, și e bine să fie așa așa atimp cât ține doar de viața lui, însă se pierde cu responsabilitatea și pentru celelalte persoane care fac parte din viața lui. Trezindu-se responsabil pentru faptele care le fac cei din jur el cărând în spate consecințele nu numai propriilor acțiuni ci și consecințele acțiunilor persoanelor apropiate. Desigur este și asta o alegere, atâta timp cât îți place sa salvezi pe toată lumea e ok, însă dacă te plângi de : “..nu mai pot..” “..din nou a făcut-o…” “… i-am zis să nu mai facă…” , atunci ai o problemă. Evită să faci pe cineva să înțeleagă ce e bine pentru el și ce este rău, căci nu ești în pielea lui și nu ai de unde știi ce are de învățat prin anumite experiențe. Îl poți învață să fie responsabil de faptele sale, adică dacă îi place ceva anume să facă nu are decât, numai să știe că acțiunile sale vor purta anumite consecințe și acele consecințe ar trebuie să și le asume. Fă-l să înțeleagă asta; orice acțiune poartă o anumită consecință și el le va suporta. Explică asta înaintea oricărei acțiune persoanei dragi care înfăptuiește acțiuni ce ție nu-ți plac.

Pe de altă parte e și mai util să înțelegi că nu ține de tine acțiunile altcuiva. Tot ce ține de tine este să fii responsabil de viața ta care este alcătuită din acțiuni și consecințe, fii responsabil pentru ceea ce spui, gândești și înfăptuiești.

Poți fi responsabil pentru angajamentul făcut, însă angajamentul nu-i responsabilitate. A te angaja este un pact care îl faci pentru a realiza ceva. Aici ești responsabil de partea ta si tot ce ține de tine. A face un pact care poate fi văzut în orice tip de relații înseamnă a face tot ce ține de tine și numai de tine. Acolo unde duci carul pentru doi deja nu mai este relație. Relația este alcătuită din doua părți ce se completează pentru a evolua în a realiza ceva mai mult si mai măreț dar nu competiție.

În relația cu copii suntem angajați a fi cei mai buni ghizi. Ai învață a fi responsabili de vorbele și acțiunile sale dar nu a căra consecințele acțiunilor lor. Ai învață a-și asuma consecințele faptelor lor e cel mai scurt drum ai face responsabili pentru propria viață, și nouă părinților simțul încrederii că vor face față oricării provocări.

În relația cu partenerul e un angajament relațional ce ne ajută să ne cunoaștem mai bine și scoate din noi cei mai bun pentru a evolua împreună completându-ne. Competiția în cuplu e o pierdere de timp și energie, pentru a arăta a cui egou(lipsă de încredere) e mai mare. Comunicarea, echitatea și echilibrul face o relația împlinită.

În relația cu părinții responsabilitatea aplicată poate răspândi liniștea. Fiecare are responsabilitatea întâi de toate pentru propia viață și mai apoi a da din ce poți să dai susținând și pe alții pe drumul vieții.

În relația profesională, socială ne angajăm să oferim lumii valoarea propriei individualități, fără urme sau aspecte umbrite din celelalte relații mai apropiate, sus descrise. E acea unicitate, creație, esență divină,ceea ce te face diferit și abia așteaptă a fi descoperit, ( de cele mai dese ori omul lucrează nu prntru că îi place ci prin ce este plătit, ceea ce îi aduce satisfacție numai de moment dar nu și fericirea)

Viața e școala cea mai mare și suntem responsabili de ea de la naștere.

Sau ne asumam ceea ce avem și căutam a crea viața Învățând, cunoscându-ne propria putere și valoare bucurându-ne de ea și oferim și altora sau acceptăm ceea ce este și zburăm ca frunza în vânt fără a ne plânge pe soartă, destin, serviciu, guvern, șef,soț…..

Suntem unicii responsabili de ceea ce avem .

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.