Coaching versus psihologie

cropped-img_8652.jpgTind a crede că evoluția este defapt lucrul cu noi înșine . A ne cunoaște și lucra personal , pentru a deveni mai buni. Astfel fiecare devenind mai bun contribuie la devenirea lumii mai bune.Voi susține mereu că evoluția , constientizarea , extinderea conștiinței începe de la fiecare om în parte. Pentru mine coaching-ul este facilitator în tot acest proces de evoluție .

Ce este coaching?

Coaching-ul , l-am descoperit după ani buni de cercetari și experiențe în domeniul dezvoltării personale. Care ,întai de toate ,mi-a facilitat calea devenirii mele,mai bune, cunoașterea și integrarea propriei mele ființe ( corp fizic, emoțional , mental și spiritual). După care m-a ajutat să găsesc răspuns la toate întrebările frământate de ani , să înțeleg lucruri care înainte mintea nu le percepea și să-mi regăsesc liniștea sufletească.

În fine,a devenit pasiunea mea, prin care mi-am schimbat stilul de viață și activez deja în acest domeniu. Specializată ca coach , observ că coaching-ul pentru unii sună încă , ceva nou , cu toate că este și se răspândește mult în ultimii ani.Mulți îl asociază cu psihologia . Doresc să fac o distincție dintre coaching și psihologie.

Psohologia -totalitate fenomenelor psihice care caracterizează un individ sau o colectivitate; concepție, mentalitate, totalitatea proceselor psihice care condiționează o activitate.

Coaching -(din egleză:antrenare)

Antrenarea aptitudinilor pentru îmbunătățirea propriei persoane, obținerea rezultatelor dorite în toate domeniile vieții.Coaching-ul este un proces care facilitează , cursul evoluției lucrurilor ,dezvoltării personale, relațiilor persoanele și interpersonale. Descoperind valorile ,resursele și puterea interioară facilitează crearea și menținerea stilului de viața dorit. Da ,conține mecanisme din psihologie , având la bază psihologia benefică omului, totuși există diferență dintre un coach și un psiholog

Psihologul este observatorul fin, dotat cu capacitatea de a sesiza și analiza viața sufleteasca a omului.

Coach-ul ,la fel sesiza și analiza viața sufleteasca a omului , însă nu se oprește numai la o examinare. Face să-ți descoperi resurse proprii ,ce te antrenează pentru reușita proprie și modelarea stilului de viața dorit . Prin întrebări specifice te invită să-ți descoperi înțelepciunea proprie,potențialul ,valorile profunde. Te conduce ați găsi și menține resursele ce îți vor fi de folos în orice situație din viață. Oferă suportul necesar în procesul stabilirii obiectivelor, planificarea planului de acțiune , fiind alături în tot acest proces.

Coach există în diferite ramuri; în sport , întâlnit mai des {antrenorul personal}, business {businesscoach}, {executive coach}, de viața {lifecoach}sănătate {L’health coaching}. Fiecare alegând domeniul de viață dorit spre îmbunătățire .

Cred să fi făcut puțină lumină în tot misterul legat de coaching.

Lora Dogaru .

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.